sprzątanie i organizacja lodówki
Dom

Sprzątanie i organizacja lodówki

Sprzątane i organizacja lodówki to warte uwagi zagadnienie, bo na pewno już wiesz, że niesprzątana lodówka po pewnym czasie zaczyna żyć swoim własnym życiem, a skutki zaniedbywania porządku w chłodziarce są zazwyczaj opłakane.

Jeśli lodówka nie jest dobrze zorganizowana i regularnie czyszczona, półki lepią się od resztek jedzenia i płynów, które – Bóg wie – jak się tam znalazły. Gdzieś na tyłach półek czają się słoiki z zepsutymi dżemami czy opakowania ze spleśniałymi serkami, śmietanami, jogurtami. W jakimś kącie leży być może lepiąca się nieświeża wędlina, a na dole pożółkły brokuł czy jarmuż i przegniłe warzywa…

Jeśli mniej więcej tak jest w Twojej lodówce, to – przyznaj – nie najlepiej to wszystko wygląda. W takiej sytuacji warto zacząć od gruntownych porządków i zorganizowania lodówki od nowa – by łatwiej było w niej utrzymać czystość i porządek w przyszłości.

Jak posprzątać lodówkę?

Za sprzątanie lodówki oczywiście najlepiej zabrać się, gdy produktów w chłodziarce jet stosunkowo niewiele, np. przed cotygodniowymi zakupami.

Jak zabrać się za porządki w lodówce, by osiągnąć właściwy efekt?

  1. Najpierw odłącz lodówkę od prądu i wyłóż z niej wszystkie produkty. Możesz wynieść je w jakiejś misce na balkon czy taras, jeśli jest chłodno.
  2. Wyjmij z lodówki wszystkie ruchome elementy – półki i szuflady, gdyż najłatwiej będzie Ci je umyć pod bieżąca wodą. Nie zapomnij jednak, że mycie zimnej szyby pod gorącą wodą nie jest najlepszym pomysłem. Taka nagła różnica temperatur może spowodować pęknięcie szyby.
  3. Osobiście niechętnie używam wszelkich detergentów w kuchni, ale jak najbardziej można do mycia lodówki użyć płynu do mycia naczyń. Można również skorzystać ze środków naturalnych, takich jak ocet, który zabija bakterie i grzyby.
  4. Gdy umyjesz już pod bieżącą wodą wszystkie półeczki i szufladki, przetrzyj kilkukrotnie mokrą ściereczką także całe wnętrze lodówki, aż będzie czyste.
  5. Trudno dostępne miejsca możesz wyczyścić pałeczkami do uszu, zwróć szczególną uwagę na uszczelki lodówki – tam zbiera się wiele brudu.
  6. Gdy już wszystkie półeczki i wnętrze lodówki będą czyste, wytrzyj je do sucha czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
  7. Jeśli chodzi o zewnętrzną stronę lodówki, przetrzyj ją nieszorstką gąbką lub ściereczką zmoczoną uprzednio w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Zwróć uwagę na wszystkie miejsca, w których łatwo zbiera się brud, takie jak okolice uchwytów. Nie zapomnij także o tylnej części lodówki, gdzie zazwyczaj gromadzi się kurz. Do oczyszczenia możesz użyć odkurzacza z odpowiednią końcówką.

Jak zorganizować lodówkę?

Zanim do wyczyszczonej wcześniej lodówki wstawisz z powrotem produkty, sprawdź koniecznie ich stan (czy nie są zepsute) i daty przydatności. Produkty dobrze jest posegregować według jakiegoś ustalonego porządku. Moim zdaniem najlepiej ułożyć je “tematycznie”, czyli na przykład:

  1. Pierwszą półkę lodówki przeznaczasz na wyroby gotowe (np. kupne pierogi) oraz dania, które gotujesz na dwa dni i musisz przechować do następnego dnia w lodówce.
  2. Drugą rezerwujesz na masła, sery, jogurty, jaja.
  3. Trzecia półka to miejsce, gdzie możesz umieścić mięso, wędliny, pasztety, ryby (w niższych częściach lodówki jest chłodniej).
  4. Dół lodówki to standardowe miejsce na warzywa i owoce.
  5. Na drzwiach lodówki można umieścić napoje, otwarte słoiki i opakowania z musztardą, ketchupem itp.
  6. Warto też produkty uporządkować na półkach według dat przydatności do spożycia – bliżej drzwi postaw to wszystko, co trzeba zjeść w pierwszej kolejności. Ciekawym pomysłem jest też umieszczenie produktów napoczętych lub mających najkrótsze terminy ważności w osobnym pudełku z napisem: “Zjedz mnie najpierw”.

Przydatne gadżety

Istnieje wiele bardzo przydatnych i mniej potrzebnych gadżetów lodówkowych. Oto ciekawsze z nich:

  1. Mata antybakteryjna i antypleśniowa – umożliwia swobodną cyrkulację powietrza, ogranicza skraplanie pary wodnej, co przeciwdziała powstawaniu pleśni, można ją przyciąć do dowolnych rozmiarów.
  2. Pudełka i pojemniki, również piętrowe – zapobiegają przedostawaniu się zapachów, pozwalają lepiej zorganizować miejsce w lodówce.
  3. Segregatory i organizery, np. na warzywa i owoce czy na puszki.
  4. Podwieszane szuflady, które mocuje się u dołu półek – w pomysłowy sposób pomagają lepiej wykorzystać miejsce w lodówce.
  5. Dystrybutor z kranikiem na napoje i soki.
  6. Pochłaniacze zapachów, np. kulki z wypełnieniem węglowym.
  7. Minutniki i otwieracze z magnesami na lodówkę.
  8. Pudełka do przypraw z magnesami na lodówkę.
  9. Jest też świnka chrumkająca, gdy otworzy się lodówkę – mam mieszane odczucia co do tego gadżetu.

Możliwości zorganizowania i wyposażenia lodówki są nieograniczone. Bez względu jednak na to, co wybierzemy – najważniejsze jest jednak regularne przeglądanie i czyszczenie swojej chłodziarki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error: Content is protected !!